Vita Activa: Duh Hannah Arendt

Ovaj vikend na programu kina možete pogledati biografski dokumentarac Vita Activa: Duh Hannah Arendt redateljice Ade Ushpiz, o jednoj od najutjecajnijih političkih teoretičarki 20. stoljeća, čija razmišljanja o prirodi zla, položaju izbjeglica i opasnosti svih ideologija postaju aktualnija nego ikada. Nakon projekcije filma u petak, 6. ožujka u 19 h održat ćemo razgovor o životu i nasljeđu velike filozofkinje u kojem sudjeluju profesor Zoran Kurelić i profesorica Nadežda Čačinović, a moderator je doc. dr. sc. Goran Sunajko.

Kada dođu svinje

Dokumentarac Kada dođu svinje Biljane Tutorov film je o umirovljenici Dragoslavi kojoj su se mediji i politika uvukli u obiteljsku intimu. Kao prava odgovorna građanka ona nastoji biti informirana i kritična, a bez obzira na situaciju u srpskom društvu, ona i dalje svemu pristupa s humorom i čvrstinom. Tako i redovito nadgleda glasanja u svojoj izbornoj jedinici - na njima je uvijek isti pobjednik - Aleksandar Vučić. ''Ova pištaljka smenila je Slobu'', kaže prijateljici. Tu istu pištaljku sada koristi na prosvjedima protiv Vučićeva medijskog terora. Kada dođu svinje intimistička je dokumentarna priča u kojoj se s puno humora govori o temama građanskog i političkog djelovanja te individualne borbe za društvene promjene.

Zarobljena žena

Nagrađivani dokumentarac Zarobljena žena priča je o Marish koja već 10 godina radi kao sluškinja jedne obitelji 20 sati dnevno bez plaće. Njezini su joj otimači uzeli dokumente i ne smije napuštati kuću bez dopuštenja. Marish dane provodi sa strahom u srcu, no i dalje sanja o svom starom životu. Ipak, prisutnost kamere pomaže joj da shvati da nije potpuno sama. Počinje pokazivati znakove povjerenja i nakon dvije godine snimanja skuplja hrabrost i otkriva svoj plan: ''Pobjeći ću.'' Film prikazuje Marishino herojsko putovanje u slobodu.  Zarobljena žena jedinstvena je, dirljiva i moćna priča o suvremenom ropstvu.

Nagrade Dokumetar u Dokukinu

Svečana dodjela Nagrade Dokumetar održat će se u petak, 13. ožujka u 19 h u Dokukinu KIC! Nagrade su posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma, a njihovo premijerno izdanje donosi službene nominacije u četiri zasebne kategorije: najbolji dokumentarni film, najbolja režija, najbolja fotografija te najbolja montaža. Za najbolji hrvatski dokumentarni film 2019. nominirani su Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, Susjedi Tomislava Žaje te Tusta Andreja Korovljeva. Nagrade Dokumetar u Dokukinu donose svečanu dodjelu, projekciju filma Susjedi Tomislava Žaje i panel razgovor. Ulaz je slobodan.

Nema nadolazećih događanja.

Naša arhiva Vam stoji na raspolaganju.

Natječaj za posao: Voditelj tehnike

Udruga Restart, koja se bavi produkcijom, edukacijom, distribucijom, prikazivalaštvom i tehničkom pomoći za izradu i promociju dokumentarnog i igranog filma, traži voditelja tehnike. Natječaj je otvoren do 11. ožujka, a uvjete i detalje o radnom mjestu možete pronaći na sljedećoj poveznici.

'Srbenka' dostupna za gledanje diljem svijeta

Dokumentarac Srbenka Nebojše Slijepčevića, nastao u produkciji Restarta, sada je dostupan za online gledanje diljem svijeta! Jedan od najnagrađivanijih hrvatskih dokumentaraca proteklih godina možete pronaći na prvoj domaćoj online dokumentarnoj videoteci Volim dokumentarce, u kojoj možete pronaći i više od 80 drugih najuspješnijih dokumentarnih ostvarenja iz svih dijelova svijeta.