NOVI DOKUMENTARNI PROGRAM DOKUKINA KIC

Upoznaj autora: Nenad Puhovski + projekcija filma Generacija '68

Što je to što jednog dokumentarista inspirira da snima filmove? Kako bira priče koje odlučuje pretočiti u film?Koliko je ta priča istinita? Koliko je stvarna? I najvažnije od svega – tko je zapravo Nenad Puhovski?

Na ova, ali i druga zanimljiva pitanja odgovaramo 27. travnja, s početkom u 19 sati, u Dokukinu KIC u kojem započinjemo autorski program "Upoznaj autora" s ciljem predstavljanja istaknutih domaćih i regionalnih redatelja kroz njihove najznačajnije filmove, osobne priče i bogato iskustvo. Prvi gost s kojim će publiku upoznati voditelj programa i filmski kritičar Vladan Petković je producent,  sveučilišni profesor, direktor ZagrebDoxa i redatelj Nenad Puhovski. Odmah nakon razgovora prikazujemo njegov najnoviji film Generaciju '68 u kojoj autor ispisuje hommage generaciji s kojom je dijelio mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet.

"Upoznaj autora" donosi priče koje filmska kamera nije uspjela uhvatiti, približava nam likove i trenutke koji su “pobjegli” iz kadra te ideje koje su trebale, ali nisu nikada prošle kroz “svjetlo projektora”. U ugodnom druženju s autorom doznat ćemo anegdote koje je autor doživio tijekom i nakon snimanja, priče o ugodnim i manje ugodnim trenucima, najzanimljivijim likovima te situacijama koje su ga mijenjale kao osobu te, u konačnici, profilirale kao autora.

U opuštenoj atmosferi, uz inserte iz filmova, s dokumentaristima razgovara autor koncepta Vladan Petković - novinar, festivalski selektor i filmski kritičar čije recenzije čitamo u jednim od najrelevantnijih europskih filmskih časopisa i portala Screen Daily i Cineuropa.

Kroz program `Upoznaj autora´ saznat ćemo koliko je važan trenutak u kojem se redatelj odlučuje na određenu temu ili lika i što se sve mijenja na putu od početka rada na jednom dokumentarnom filmu do njegove premijere. Kako se prilazi određenom liku, kako se prema njemu ostaje `pošten´, a kada je u svrhu snažnijeg efekta filma dozvoljeno `iskriviti istinu´ ", objasnio je Vladan Petković.

Upoznajmo Nenada Puhovskog

 „Upoznavanje“ započinjemo s jednim od najvažnijih predstavnika hrvatske dokumentaristike.

S Nenadom Puhovskim proći ćemo kroz njegovu autorsku karijeru, od formalno hrabrih studentskih filmova kao što je Činča, preko kreativnih TV radova poput Bućana i emotivno izazovnih emisija kao što je Mrtva luka, do zrele faze u kojoj je uvijek ostajao aktualan kroz, u tim trenucima, kontroverzne filmove kao što su Lora - svjedočanstva i Zajedno. Kroz razgovor i inserte iz njegovih filmova, pričat ćemo o tome kako su se mjesto i značaj dokumentarnog filma mijenjali kroz desetljeća, što je značilo snimati filmove u socijalističkoj Jugoslaviji, kako je taj kreativni poriv bio primljen u “Tuđmanovoj Hrvatskoj”, i što je danas najveća prilika, ali i koje su najveće prepreke za iskusne kao i mlade dokumentariste. Pritom nećemo zaboraviti ni samu umjetnost filmskog stvaralaštva i autorsku estetiku, te kreativne zahvate kojima on, ali i njegovi mlađi štićenici među koje spadaju i Goran Dević, Dana Budisavljević i Tiha Gudac, pristupaju gorućim društvenim ili intimnim temama.  To će biti uvod u početak kino distribucije filma Generacija '68. kojim ćemo završiti ovu večer. “ objasnio je autor programa.

Nenad Puhovski – sveučilišni profesor, producent, festivalski direktor i autor

U 1960-ima kinoamater, ranih 1970-ih student režije i mladi autor, potkraj 1970-ih predavač na Akademiji dramske umjetnosti, tijekom 1980-ih kazališni i televizijski redatelj, te nagrađivani dokumentarist. Danas je producent sa više od 200 naslova snimljenih u okviru producentske kuće Factum, te osnivač i direktor najvećeg reginalnog festivala dokumentarnog filma, ZagrebDoxa. Puhovski je prošle godine završio svoj devetnaesti film kao redatelj, Generacija '68, i primio "Nagradu 50 godina" na Motovun film festivalu.

U svibnju upoznajemo mlade nade hrvatske dokumentaristike

Nakon jednog od najiskusnijih hrvatskih dokumentarista, u svibnju ćemo upoznati mladu filmsku nadu, Đuru Gavrana.

Poznat po uspješnim kratkim filmovima kao što su Bojan, Presuda, Veliki dan i 4.7, Đuro je bio i snimatelj na nagrađivanom dugometražnom dokumentarcu Blokada, film koji je donio pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine.

Autorski program “Upoznaj autora” održavat će se mjesećno u Dokukinu KIC, a nakon svakog razgovora ostajemo na projekciji autorovog novog filma. Film Nenada Puhovskog, Generacija ’68,  gledamo u četvrtak, 27. travnja, odmah nakon “upoznavanja” s autorom.

Mozete rezervirati jos 30 ulaznica za ovu projekciju. Dio ulaznica uvijek je dostupan na blagajni 90 minuta prije pocetka projekcij

Natrag

Petak / 28.04.2017 / (19:00) Generacija '68
Subota / 29.04.2017 / (19:00) Generacija '68
Subota / 29.04.2017 / (21:00) Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta
Nedjelja / 30.04.2017 / (19:00) Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta